ISP چیست و چه کاربردی دارد؟ آشنایی کامل با ارائهکنندگان اینترنت
Internet Service Provider یا ISP به شرکتهای ارائهدهنده سرویسهای اینترنتی گفته میشود. کلیه مشترکین برای اتصال به سرورهای مختلف در شبکه گسترده اینترنت جهانی به ISP نیاز دارند. اتصالات در آی اس پی به اتصال کابی، فیبری، ماهوارهای و DSL تقسیم میشود.

ارتباط با شبکه جهانی اینترنت از طریق پروتکل ISP انجام میشود. درواقع ISPها پل ارتباطی بین یک دستگاه متصل به اینترنت و سرورهای اینترنت در سراسر جهان هستند. انتخاب ISP مناسب در سرعت و کیفیت اینترنت تأثیرگذار است؛ بنابراین باید بادقت بسیاری انتخاب شود. در ادامه این مقاله از ماهان نت توضیح میدهیم که ISP چیست؟ و بهترین ISPهای ایران را معرفی میکنیم. از شما دعوت میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ISPها و روش کار آنها، ادامه این مقاله را از دست ندهید. در ادامه بررسی میکنیم که isp چیست و چه کاربردی دارد؟
ISP مخفف چیست؟
ISP مخفف عبارت Internet Service Provider است و به شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی اشاره دارد. چنین شرکتهایی در ازای دریافت هزینههای مشخص، انواع سرویسهای اینترنت خانگی و بیزینسی مانند: ADSL و TD-LTE را به مشترکان خود عرضه میکنند.
وظیفه ISP، در واقع فراهم کردن اتصال شما به شبکه اینترنت از طریق سرورهای مختلف است. ISPها با استفاده از شبکهسازی و تجهیزات ارتباط از راه دور ویژه، سرویسهای متفاوت مانند اینترنت خانگی، بیزینسی و مراکز آموزشی را ارائه میدهند. مشترکان میتوانند با خرید سرویسهای ماهانه، چند ماهه یا سالانه از ISPها، به اینترنت دسترسی داشته باشند.
ISPها چطور کار میکنند؟ آشنایی با پروتکل ISP ها
اکنون که متوجه شدیم ISP چیست، باید با روش کار کردن آن نیز آشنا شویم. ما نمیتوانیم بهصورت مستقیم و بدون واسطه به شبکه جهانی اینترنت وصل شویم. کاربران برای اتصال به سرورهای مختلف در شبکه گسترده اینترنت جهانی به ISP نیاز دارند. در چنین شرایطی، شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی، هزاران سرور را در مراکز مشخصی نگهداری میکنند و از روشهای مختلف به مودم ما وصل میشوند. در واقع، ما برای ارتباط با شبکه گسترده اینترنت جهانی، ابتدا به ISP خود و سپس از طریق آن، به اینترنت جهانی متصل میشویم؛ اتفاقی که بهعنوان مثال با خرید اینترنت adsl از یک شرکت خدمات اینترنتی رخ میدهد. بهعبارتی، در مسیر ارتباط ما با سرورهای جهانی، ISP از سرورهای بزرگتر اینترنت را دریافت میکند و بهعنوان واسطه به ما انتقال میدهد.
ISPها چه خدماتی ارائه میدهند؟
آی اس پی چیست؟ دسترسی دادن به کاربران برای اتصال به اینترنت، اولین و مهمترین سرویسی است که ارائه دهنده خدمات اینترنت پرسرعت فراهم میکند؛ اما خدمات متنوع دیگری نیز وجود دارد که در میان خدمات ISPها دیده میشود و میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اجاره تجهیزات: بسیاری از ارائهدهندگان خدمات اینترنتی، تجهیزاتی مانند مودم و روتر را به مشتریان خود اجاره میدهند. این نوع خدمات میتواند گزینه مناسبی برای کسانی باشد که نمیخواهند تجهیزات خود را خریداری کنند یا به جدیدترین و بهترین فناوری نیاز ندارند.
- پشتیبانی فنی: بسیاری از شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی، به مشتریان خود پشتیبانی فنی ارائه میدهند. این خدمات میتواند یک سرویس ارزشمند برای کسانی باشد که با راهاندازی یا عیبیابی اتصالات اینترنتی آشنا نیستند.
- دسترسی به ایمیل: بعضی از ISP ها، به مشتریان خود خدمات ایمیل ارائه میدهند. این نوع خدمات راهی مناسب برای داشتن یک آدرس ایمیل مرتبط با حساب شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنتی شما است.
- طرحهای اتصال مناسب به اینترنت: شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی معمولاً سطوح مختلفی از خدمات را به کاربران ارائه میدهند؛ سرعت و ظرفیت داده بر اساس نیاز کاربر متفاوت است. این ویژگی، گزینه خوبی برای کسانی است که میخواهند برای اتصال با سرعت بالاتر، پول بیشتری بپردازند یا حجم دادهی بیشتری خریداری کنند.
انواع اتصالات در شرکتهای ISP
ISPها برای ارائه اینترنت به مشتریان خود، از روشهای مختلفی استفاده میکنند. سرعت اینترنت و کیفیت ارتباط، به نوع این اتصال بستگی دارد. انواع اتصالات ISPها شامل این موارد است:
- اتصال کابلی: این نوع اتصال از طریق کابل کواکسیال صورت میگیرد. کواکسیال همان کابلی است که امواج تلویزیونی را به آنتن ارسال میکند. این نوع اتصال، سرعت قابل قبول و قطعی اندکی دارد.
- اتصال فیبر: در این نوع اتصال، انتقال دادهها از طریق فیبرهای نوری صورت میگیرد. از ویژگیهای مثبت اتصال فیبری، میتوان به سرعت دانلود و آپلود بسیار بالا اشاره کرد. همچنین، فایلهای با حجم بالا از طریق این اتصال، بدون تأخیر انتقال مییابند. اینترنت نامحدود td lte از نوع اتصال فیبری است. اتصال فیبر برای اینترنتهای خانگی و شرکتها، بسیار مناسب است؛ چراکه چند نفر به صورت همزمان میتوانند به اینترنت متصل شوند و بدون افت سرعت از آن استفاده کنند.
- اتصال DSL: این نوع اتصال مخفف عبارت Digital Subscriber Line است و با استفاده از خطوط تلفن، اینترنت را برای شما فراهم میکند. اینترنت پرسرعت ADSL جزو این دسته از اتصالات است. این نوع اتصال، پوششدهی گستردهای دارد، زیرا اکثر مناطق از امکانات خطوط تلفن برخوردار هستند. اینترنت DSL سرعت نسبتاً خوبی دارد ولی در صورت دور بودن از مراکز ISP، این موضوع روی کیفیت و سرعت اینترنت شما تأثیرگذار خواهد بود.
- اتصال ماهوارهای: در این نوع اتصال، اینترنت از ماهوارههای در حال گردش به دور زمین دریافت میشوند. رفت و برگشت دادهها در این مسیر طولانی، باعث شده است که این اتصال سرعت بسیار کمی نسبت به بقیه اتصالات داشته باشد. علاوه بر این تغییرات آب و هوایی و جوی، روی عملکرد این اتصال تأثیر میگذارند.
یکی از موضوعاتی که در زمان انتخاب ISP باید به آن دقت کنید، نوع اتصال در سرویسهای آنها است. این موضوع در سرعت اینترنت و کیفیت ارتباطات تأثیرگذار است. انتخاب ISP به هدف شما برای استفاده از اینترنت هم بستگی دارد؛ نوع اتصال مناسب در اینترنت خانگی، اینترنت بیزینسی و اینترنت گیم متفاوت است.
چگونه ISP را پیدا کنیم؟ بهدست آوردن آی پی مودم با گوشی
هر دستگاه برای این که امکان اتصال و شناسایی در شبکه جهانی اینترنت را داشته باشد، به یک شناسه اختصاصی نیاز دارد. به این شناسه IP Address گفته میشود. برای کسب اطلاعات درباره شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنتی، ابتدا باید IP خود را داشته باشید. برای این منظور کافی است مراحل زیر را طی کنید:
- مرورگر گوشی یا سیستم خود را باز کنید.
- عبارت My IP یا what’s my ip را در گوگل جستجو کنید. عددی که نمایش داده میشود، نشانی اختصاصی شما در اینترنت است که به آن IP گفته میشود.
- عدد نمایش داده شده را کپی کنید.
- وارد سایت iplocation.net شوید و عدد IP را در کادر جستجو وارد کنید.
- در این سایت میتوانید اطلاعات کاملی درباره ISP، موقعیت جغرافیایی، شهر و کشور به دست آورید.
علاوه بر سایت iplocation، سایتهای دیگری مانند WhatIsMyIP.com و WhatIsMyIPAdress.com وجود دارند که برای به دست آوردن اطلاعات کلی درباره ISP خود میتوانید از آنها استفاده کنید.
شرکتهای ISP در ایران؛ بهترین ISPهای ایران کدامند؟
در ایران شرکتهای مختلفی خدمات اینترنتی را ارائه میدهند. همه این شرکتها زیر نظر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات فعالیت میکنند. ISPهای ایران سرویسهای اینترنت مختلفی از جمله: نواع سرویسهای اینترنت خانگی و بیزینسی مانند: TD-LTE، ADSL و PTP را در اختیار کاربران میگذارند. انتخاب ISP و سرویس اینترنت مناسب باتوجهبه نیاز شخصی، ممکن است افراد را با چالش روبهرو کند. برای انتخاب بهترین ISP باید این نکات را در نظر گرفت:
- سرعت دانلود و آپلود بالا
- پوششدهی گسترده
- ارائه سرویسهای مختلف
- پهنای باند مناسب
- قطعی کم
- خدمات پس از فروش
- پشتیبانی شبانهروزی
- قیمت مقرون به صرفه
قیمت مناسب در ازای خدمات و حجم ارائهشده، یکی از موضوعات رقابتی بین ISPهای مختلف است. بهعنوان مثال هزینه اینترنت پوینت تو پوینت در شرکتهای اینترنتی مختلف با هم تفاوت دارد. زمان انتخاب ISP باید قیمت بستهها و تعرفههای ارائه شده توسط آنها را در نظر گرفت. از بهترین ISPهای ایران میتوان به این موارد اشاره کرد:
- ماهان نت
- مبیننت
- شاتل
- مخابرات
- آسیاتک
- پارس آنلاین
انتخاب بهترین ISP به هدف شما از خریداری اینترنت بستگی دارد. بهترین شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی، انواع بستههای اینترنت خانگی و بیزینسی را در اختیار کاربران خود میگذارند.
تجهیزات ISP؛ اجزای تشکیل دهنده شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی
شرکتهای ارائه دهنده خدمات، برای اینکه سرویس اینترنتی مناسبی را در اختیار کاربران خود بگذارند، به تجهیزات گوناگونی نیاز دارند. از جمله این تجهیزات میتوان به این موارد اشاره کرد:
- سرورها (Server): سرورها که یکی از مهمترین تجهیزات ISPها هستند که اینترنت را در اختیار مشترکان قرار میدهند.
- Gateway: برقراری ارتباط بین دو شبکه بزرگ توسط Gateway انجام میشود.
- هاب (Hub): دستگاههای موجود در یک شبکه به کمک Hub به هم متصل میشوند.
- بشقاب ماهوارهای (Dish): بشقابهای ماهوارهای دریافت و ارسال امواج اینترنت بیسیم را انجام میدهند.
- روتر (Router): هر دستگاهی که به اینترنت وصل میشود، یک مسیر مشخص دارد؛ مسیر این دستگاهها از طریق روتر به شبکه بزرگتر متصل میشود.
- مودم (Modem): از طریق اتصال به مودم میتوان به اینترنت دسترسی پیدا کرد.
مودم وسیلهی شناخته شدهای برای کاربران انواع اینترنت است. اگر قصد خرید یا تعویض مودم خود را دارید، پیشنهاد میکنیم خواندن مقاله راهنمای خرید بهترین مودم را از دست ندهید.
خدمات ISP ماهان نت چیست؟
ماهاننت به عنوان ارائه دهنده پیشرو خدمات اینترنتی در ایران، خدمات مختلفی را به کاربران ارائه می دهد، از جمله:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
توجه به این نکته مهم است که بین Mbps و Kbps تفاوت وجود دارد. Mbps مخفف مگابیت بر ثانیه است، در حالی که Kbps مخفف کیلوبیت در ثانیه است.( یک مگابیت معادل 1000 کیلوبایت است.)
کدام ISP را انتخاب کنیم؟
در این مقاله توضیح دادیم که ISP چیست و ISP خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد. در ایران شرکتهای بیشماری سرویسهای اینترنتی را ارائه میدهند. برای انتخاب بهترین ISP ابتدا باید منطقه زندگی خود، هدف از خرید اینترنت و بودجه را تعیین کرد. در مرحله بعد با بررسی برندهای مختلف میتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید. یکی از مطمئنترین انتخابها ماهان نت است؛ این ISP به دلیل استفاده از زیرساختهای ISPهای دیگر، پوششدهی بسیار بالایی در سراسر ایران دارد و حجم مناسبی را در ازای مبلغ پرداختی در اختیار کاربران خود قرار میدهد. همچنین، ماهان نت سرویسهای مختلف اینترنت خانگی و بیزینسی را ارائه میدهد و سرعت بسیار خوبی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سرویسهای مختلف اینترنت خانگی و بیزینسی میتوانید با شماره 1514 تماس بگیرید.
چه در خانه باشید و چه در محل کار، هر بار که به اینترنت متصل می شوید، اتصال شما از طریق ISP هدایت می شود و
شاید برایتان جالب باشد که بدانید اهمیت و وظایف ISP چیست؟
در واقع این ISP ها هستند که سرویس های اینترنتی را برای شما فراهم می کنند.
اگرچه موسیقی به صورت رایگان به رادیوی اتومبیل شما ارسال می شود؛
اما برای دانلود آن، باید از ISP اشتراک دریافت کنید. ISP ها در دنیای مدرن امروز اهمیت زیادی دارند.
در این مقاله کارکرد، سرویس ها و اهمیت ISP را مورد بررسی قرار داده ایم. با ما همراه باشید.
1# ISP چیست؟
ISP یا ارائه دهنده خدمات اینترنت (Internet Service Provider)، شرکتی است که
به شما امکان می دهد با استفاده از اشتراک دوره ای (به عنوان مثال ماهیانه)، از خانه یا دفتر خود به اینترنت دسترسی داشته باشید.
یک ISP ممکن است یک یا چند نوع سرویس اینترنتی بفروشد و
یا چند نوع اتصال را نیز برای کاربران خود فراهم کند. متداول ترین انواع آن عبارتند از:
- کابل، فیبر
- DSL
- وایرلس
- اینترنت ماهواره ای
به سرویس اینترنت پرسرعت Broadband یا باند پهن گفته می شود.
اینترنت غیر Broadband کندتر است.
انواع و سطح فعالیت های آنلاین منازل و دفاتر صنعتی، سرعت اتصال مورد نیاز آن ها را تعیین می کند.
2# کار ISP چیست؟
به طور خلاصه یک ISP با پرداخت هزینه، دسترسی شما به اینترنت را فراهم می کند.
بدون ISP، نمی توانید آنلاین خرید کنید، به Facebook دسترسی پیدا کنید یا مقالات مختلف آنلاین را بخوانید.
اتصال به اینترنت به تجهیزات مخابراتی، شبکه ای و مسیریابی خاصی نیاز دارد.
ISP به کاربران این امکان را می دهد که از طریق این شرکت، به شبکه هایی که دارای تجهیزات مورد نیاز برای اتصال به اینترنت هستند، دسترسی پیدا کنند.
به زبان ساده ISP کاربران را قادر می سازد تا اتصال اینترنتی برقرار کنند.
ISP ها در واقع مسئولیت های ذیل را بر عهداه دارند:
- اطمینان از دسترسی شما به اینترنت
- مسیریابی ترافیک اینترنت
- حل نام دامنه ها
- حفظ زیرساخت های شبکه که دسترسی به اینترنت را امکان پذیر می کند
وظیفه اصلی ISP چیست؟
وظیفه اصلی ISP ارائه دسترسی به اینترنت است؛
اما بسیاری از ISP ها کارهای بیشتری انجام می دهند.
علاوه بر این ISP ها خدماتی نظیر میزبانی وب، ثبت دامنه وب سایت و همچنین خدمات ایمیل را ارائه می دهند.
3# انواع اتصالات ISP
ارائه دهندگان خدمات اینترنتی از فناوری های مختلفی برای اتصال شما به اینترنت استفاده می کنند.
برخی از آن ها ممکن است بیش از یک فناوری را برای رساندن اینترنت به درب منزل شما استفاده کنند.
انواع اتصالات اینترنتی عبارتند از:
1-3# اینترنت کابلی (Cable Internet)
این سرویس از کابل کواکسیال استفاده می کند.
این همان کابلی است که برای اتصال آنتن به تلویزیون استفاده می شود.
اینترنت کابلی سریع و قابل اعتماد است و به طور مداوم سرعت قابل قبولی را ارائه می دهد.
همچنین دارای تاخیر کم است، به این معنی که کاربران عدم تاخیر یا تاخیر ناچیزی را تجربه می کنند.
به عنوان مثال در هنگام انجام بازی های آنلاین.
2-3# اینترنت فیبر (Fiber Internet)
دلیل ارائه سرویس فیبر نوری توسط ISP چیست؟
این سرویس از کابل فیبر نوری که از رشته های شیشه برای انتقال داده ها با سرعت نور استفاده می کند، ساخته شده است.
اینترنت فیبر سریع ترین سرعت بارگیری و بارگذاری را دارد.
همچنین دارای کمترین تاخیر در فناوری های اینترنت است که از به تعویق افتادن انتقال داده جلوگیری می کند.
به عنوان مثال در کنفرانس های ویدیویی جایگاه ویژه ای دارد.
فیبر انتقال حجم زیادی از داده را در اینترنت پشتیبانی می کند.
چندین کاربر همزمان می توانند ویدیو استریم (video stream) کنند، بازی های زنده داشته باشند و
فایل های بزرگی را به اشتراک بگذارند و همچنین دستگاه های شخصی و خانگی متعددی را به هم متصل کنند.
3-3# DSL (Digital Subscriber Line)
DSL با استفاده از خط تلفن، شما را به اینترنت متصل می کند.
از آن جا که اکثر خانه ها دارای سیم تلفن هستند، خدمات به طور گسترده ای در دسترس است و
شرکت های سنتی معمولا DSL را ارائه می دهند.
با این حال، در اینترنت DSL به خاطر داشته باشید که هرچه از مرکز ISP دورتر باشید، سرعت پایین تر است.
فاصله نویز و تداخل خط را افزایش می دهد و اتصال را ضعیف می کند.
به طور کلی، اینترنت DSL سریع تر از اینترنت ماهواره است؛
اما به سرعت اینترنت کابلی و فیبر نیست.
4-3# اینترنت ماهواره ای (Satellite Internet)
این سرویس اینترنت بی سیم از ماهواره های ثابت برای ارسال و دریافت داده ها بین خانه و اینترنت استفاده می کند؛
اما از آن جا که داده ها باید به فضا فرستاده شده و مجددا بازگردند، بیشترین تاخیر را در بین انواع دیگر اتصال دارند.
علاوه بر این، سرعت اینترنت ماهواره ای می تواند تحت تاثیر آب و هوا و میزان شلوغی شبکه در هر زمان متغیر باشد؛
اما این نوع از اینترنت ارائه شده توسط ISP چیست؟
محدودیت داده هایی که استفاده از داده ها را برای شما محدود می کنند، در این نوع از ارتباط معمول است.
ترکیبی از این اشکالات باعث می شود اینترنت ماهواره ای گزینه ای ضعیف برای گیم پلی یا تماشای فیلم های آنلاین باشد.
5-3# Dial-Up (Dial-Up Internet)
از حدود دهه 1990، شماره گیری از خط تلفن برای ایجاد اتصال اینترنتی استفاده می شود؛
مانند سرویس اینترنت Broadband که همیشه روشن نیست،
اتصال به اینترنت از طریق Dial-Up نیز، نیاز به شماره گیری یک شماره دسترسی (که به نظر می رسد شماره تلفن است) داشته و
سبب می شود که از مودم ویژه در آن استفاده شود.
در اینترنت Dial-Up، حداکثر سرعتی که می توانید داده را ارسال و دریافت کنید 56 کیلوبیت بر ثانیه است.
به دلیل سرعت پایین این نوع از اینترنت، ممکن است برخی از برنامه ها و صفحات وب قبل از بارگیری منقضی شوند.
به همین جهت در دنیای امروز بیشتر افراد به فناوری های سریع تر روی آورده اند و استفاده از اینترنت Dial-Up به شدت کاهش یافته است.
4# عملکرد ISP چیست؟
عملکرد ISP چیست و چگونه اینترنت را برای افراد فراهم می کند؟
ISP ها تنها مرکزی هستند که امکان خرید اشتراک و دسترسی به اینترنت منازل، دفاتر و شرکت ها از طریق آن ها انجام می شود؛
اما به طور کلی شرکت های ارائه دهنده اینترنت در ۳ دسته طبقه بندی می شوند:
- NetCo
- ServCo
- ISP
شرکت های NetCo در راس هرم خدمات اینترنتی قرار می گیرند و
به شرکت های طبقه دوم یعنی شرکت های ServCo خدمات اینترنتی ارائه می دهند.
در سطح دوم شرکت های ServCo قرار دارند که از تجمیع شرکت های کوچک تر ایجاد شده اند.
ISP ها نیز در سطح دوم و سوم قرار دارند؛ یعنی برخی از ISP ها شرکت های کوچکی هستند که
با شرکت های ServCo تجمیع شده و همکاری می کنند.
برخی دیگر نیز دفاتری هستند که از شرکت های ServCo خدمات اینترنتی را خریداری می کنند تا
بتوانند اینترنت را با حجم و سرعت سفارشی به سازمان ها و کاربران خانگی بفروشند.
وقتی ترافیک از شبکه خانگی شما به اینترنت هدایت می شود، قبل از رسیدن به مقصد از طریق چند هاپ عبور می کند.
مثلا ممکن است ترافیک از مودم شما، به شبکه ISP شما، سپس به شبکه مربوط به ServCo یا NetCo برود و راهی اینترنت شود.
درنهایت پس از رسیدن به مقصد ازطریق مجموعه ISP های مختلف به عقب بازگردد.
فناوری اساسی که ISP برای برقراری ارتباط استفاده می کند می تواند مبتنی بر موارد زیر باشد.
- خطوط تلفنی آنالوگ (dial-up)
- DSL
- کابل
- ماهواره
- وایرلس و Wi-Fi
- فیبر نوری
- سایر رسانه های اتصال
اما دلیل این که بسیاری از ارائه دهندگان اینترنت از تلفن و وایرلس استفاده می کنند،
این است که زیرساخت های اساسی آن ها از قبل ایجاد شده است و
می توانند ترافیک اینترنت را به راحتی جابجا کنند.
5# آیا می توانم بدون ISP به اینترنت متصل شوم؟
خیر، برای سازمان ها و کاربران خانگی بدون استفاده از ISP دسترسی به اینترنت امکان پذیر نیست.
اگر اتصال ISP شما به اینترنت قطع باشد، شما نمی توانید به اینترنت دسترسی پیدا کنید؛
مگر این که از طریق ISP دیگری دسترسی داشته باشید.
سازمان هایی که به اتصالات اینترنتی اضافی نیاز دارند،
ممکن است از یک ارائه دهنده خدمات تلفن همراه یا اتصال ISP ثانویه با ارائه دهنده دیگری برای تهیه نسخه پشتیبان استفاده کنند.
اما روش اتصال خانگی به اینترنت، در زمان قطع سرویس ISP چیست؟
یک روش محبوب برای کاربران خانگی، جهت کار در مورد قطع اتصال به اینترنت، استفاده از تلفن همراه برای ادامه کار یا تبدیل آن به Hotspot است.