تفاوت خودروی هیبریدی با خودروی برقی
تفاوت قابل توجه بین خودروهای برقی و هیبریدی این است که یکی نیاز به شارژ و دیگری نیاز به سوختگیری دارد. شما باید وسایل نقلیه برقی را به منبع برق وصل کنید تا باتریهایش شارژ شوند و به راه بیافتد اما یک خودروی هیبریدی، دارای موتور احتراق داخلی سنتی است و به همین دلیل از سوخت غیربرقی استفاده میکند.
خودروهای هیبریدی چگونه کار میکنند؟
به گزارش وبسایت ausloans ، یک خودروی هیبریدی از ترمز احیاکننده برای شارژ مجدد موتور الکتریکی خود استفاده میکند. این موتور احتراقی برای تامین انرژی خودرو کار میکند بنابراین در خودروهای هیبریدی، همچنان باید مواردی مانند تعویض روغن و خرابی موتور را در نظر بگیرید. در حالی که وسایل نقلیه الکتریکی فقط دارای باتری و سیستم الکتریکی هستند.
خودروی هیبریدی چیست؟
دلیل نامگذاری خودروی هیبریدی این است که این خودرو از ترکیب یک موتور احتراقی سنتی و یک موتور ماشین الکتریکی تشکیل شده است.
این خودروها دارای یک بسته باتری بزرگ (بین 1تا9 کیلووات ساعت) و یک باتری 12 ولتی هستند. باتری بزرگتر، برق موتور الکتریکی را تامین میکند که چرخها را در حال چرخش نگه میدارد. باتری کوچکتر، مانند هر ماشین دیگری، برق مورد نیاز چراغها، ضبط صوت خودرو و سایر ابزارهای برقی را تامین میکند. خودروهای هیبریدی دو برابر بیشتر از هر خودروی سنتی، اجزا دارند و هر سازنده، مدلهای خود را متفاوت از دیگران میسازد. به عنوان مثال، خودروهای هیبریدی تویوتا با کیا بسیار متفاوت هستند.
تفاوت بین هیبرید و پلاگین هیبرید چیست؟
تفاوت بین خودروهای هیبریدی و خودروهای برقی به همین جا ختم نمیشود؛ پلاگین هیبریدیها قدمی فراتر میگذارند. خودروهای هیبریدی استاندارد باتریهای خود را با استفاده از ترمز احیاکننده، عمدتاً بر اساس قدرت سوخت، شارژ خواهند کرد. با این حال، پلاگین هیبریدی به رانندگان این امکان را میدهد که ماشین خود مانند یک خودروی برقی استاندارد به برق متصل کنند. پلاگینها از موتور الکتریکی به عنوان منبع تغذیه اولیه خود استفاده میکنند. محدوده توان الکتریکی خودرو قبل از شروع برقرسانی و قدرت گرفتن موتور از مدلی به مدل دیگر متفاوت است.
مزایا و معایب خودروهای هیبریدی
به طور کلی، وسایل نقلیه برقی و هیبریدی بسیار پرهزینهتر از موتورهای سنتی هستند. خوشبختانه، آنها مقرون به صرفهتر از ده سال پیش شدهاند و در بسیاری از کشورها، دولت مشوق هایی را برای خرید خودروهای برقی ارائه میدهد.
خودرو برقی گرانتر است یا خودرو هیبریدی؟
به طور معمول، خودروهای هیبریدی ارزانتر از خودروهای برقی هستند. با این حال، هنوز هم میتوانید خودروهای برقی جدید و دست دوم بسیار مقرونبهصرفه را در بازار پیدا کنید. خودروهای هیبریدی، مانند هر خودروی بنزینسوز دیگری، می توانند صدها کیلومتر بدون نیاز به سوختگیری رانندگی کنند. پلاگین هیبریدیها به طور مشابه مسافت را طی میکنند. اما نکته متمایز آنها این است که در بیشتر طول حرکت از سوخت به جای برق استفاده میکنند.
تنوع در خودروهای برقی محدود است. در حالی که پیشرفتهای تکنولوژیکی اخیر در حوزه خودروهای برقی بوده اما باز تنوع آنها در برابر بنزینسوزها به شدت پایین است. به عنوان مثال تسلا مدل S خود که تا 520 مایل طی میکند را به بازار عرضه کرده اما حتی همین برند معروف نیز خودروهای برقیاش قابل مقایسه با خودروهای موتور احتراقی نیست گو اینکه همه ما نمیتوانیم بهترین مدل تسلا را بخریم!
بسیاری از خودروهای هیبریدی، به طور معمول از باتری تغذیه میشوند اما در سفرهای طولانیتر، آنها میتوانند به قدرت سوخت تکیه کنند. در مقابل، رانندگان خودروهای برقی باید هر از چند گاهی برای شارژ مجدد توقف کنند. بسته به مدل و نیازهای رانندگی خود، ممکن است برد و قابلیت اطمینان خودروی هیبریدی را ترجیح دهید.
هزینه سوخت خودروی شما چقدر است؟
وسایل نقلیه هزینههای مداوم زیادی دارند. خوشبختانه، خودروهای برقی صرف نظر از مدل آنها، بسیار ارزانتر از سایر وسایل نقلیه هستند. در استرالیا، میانگین هزینه برق 0.25 دلار در هر کیلووات ساعت است. بنابراین، برای رانندگی 100 کیلومتر حدود 4.5 دلار هزینه دارد. با این همه قیمت خودروهای هیبریدی دو برابر یک خودروی برقی است. در حالی که موتور الکتریکی هیبریدی شما مبلغی را صرفه جویی میکند، یک خودروی تمام برقی هزینه کمتری برای «سوختگیری» دارد.
نگهداری خودروهای برقی
خودروهای برقی قطعات متحرک بسیار کمی دارند که نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری دارند. شما نیازی به تنظیم موتور، تعویض روغن، تعویض شمعها، یا انجام کارهای معمول دیگری که موتورهای احتراقی نیاز دارند نخواهید داشت. تعمیر و نگهداری خودروهای برقی شامل لاستیک خودرو، سرویس تهویه مطبوع، تمیز کردن ترمز، و شستشوی خنک کننده موتور است. از سوی دیگر، خودروهای هیبریدی با موتور احتراقی نیاز به تعمیر و نگهداری منظم و برنامهریزی نشده دارند. این نه تنها یک دردسر آزاردهنده است، بلکه هزینه گرانی نیز دارد. مطالعات نشان میدهد که خودروهای برقی حدود 33 درصد کمتر از خودروهای هیبریدی پلاگین قیمت دارند.
تجربه رانندگی
درست است که ماشین، ابزاری کاربردی برای رساندن شما از یک مبدا به مقصد دیگری است اما تجربه رانندگی هر خودرویی متناسب با کیفیت آن است. تجربه رانندگی در خودروهای برقی بسیار متفاوت از خودروهای سنتی است. آنها کاملاً بیصدا هستند، لازم نیست دندهها را به صورت دستی تعویض کنید، و شتاب سریعی دارند. هیبریدیها به طور مشابه دارای این مزیت های عملکردی هستند، به ویژه در سفرهای کوتاه یعنی زمانی که که به موتور الکتریکی متکی هستند. با این حال، اگر به دنبال تجربه رانندگی آرام هستید، خودروی برقی در صدر انتخاب شما قرار میگیرد.
اثرات زیست محیطی
در نهایت، تاثیر زیست محیطی خودروهای برقی را در مقابل خودروهای هیبریدی مقایسه میکنیم. در حالی که هر دو مدل گامی در مسیر درست هستند، بدون شک خودروهای برقی گزینه پایدارتر و بهتری هستند. اگر به فکر یک خودروی هیبریدی هستید، تأثیرات زیست محیطی آن را بررسی کنید. در برخی موارد، خودروهای هیبریدی در واقع برای کره زمین بدتر از خودروهای سنتی هستند. باتریهای موتور الکتریکی سنگین هستند. بنابراین وزن خودروهای هیبریدی بسیار بیشتر از موتور احتراق داخلی استاندارد است. اگر از خودروی هیبریدی خود برای سفرهای طولانی با تکیه بر مصرف سوخت آن استفاده میکنید، ممکن است تأثیر محیطی بدتری نسبت به خودروهای سنتی داشته باشید. قبل از تصمیم گیری بین خودروهای برقی یا هیبریدی، اولویت های خود و نحوه استفاده از وسیله نقلیه خود را در نظر بگیرید.
درک تفاوتهای بین خودروهای برقی و خودروهای هیبریدی برای افرادی که قصد دارند آگاهانه درباره خرید خودروی بعدی خود تصمیم بگیرند امری مهم است. به همین دلیل در این مقاله به تفاوتهای کلیدی بین این دو نوع خودرو میپردازیم و هر کدام از ویژگیهای این خودروها را به طور مفصل توضیح میدهیم.
خودروی هیبریدی چیست؟
خودروهای هیبریدی (Hybrid Electric Vehicle) وسایل نقلیهای هستند که برای حرکت، از دو یا چند منبع انرژی تامین میشوند و از موتور احتراق داخلی و موتور الکتریکی برای نیروی محرکه خود استفاده میکنند. موتور احتراق داخلی که با سوخت بنزین یا گازوییل کار میکند، به عنوان منبع اصلی نیروی محرکه عمل میکند و دقیقا مثل یک موتور معمولی سوخت را به انرژی مکانیکی برای حرکت وسیله نقلیه تبدیل میکند.
انرژی موتور الکتریکی در خودروهای هیبریدی از طریق ترمز احیاکننده تامین میشود؛ به این معنا که انرژی جنبشی تولیدشده هنگام کاهش سرعت خودرو و یا ترمزگرفتن را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و برای استفاده بعدی در بسته باتری ذخیره میکند. خودروهای هیبریدی علیرغم این که از نظر بهرهوری سوخت بهبود پیدا کردهاند، اما همچنان برای تامین انرژی اصلی خود به سوختهای فسیلی وابسته هستند. به این معنا که همچنان برای حرکت از منابع تجدیدناپذیر استفاده میکنند و کاملا سازگار با محیط زیست نیستند. با این حال خودروهای هیبریدی آلایندگی کمتری نسبت به خودروهای بنزینی تولید میکنند. علاوه بر این، خودروهای هیبریدی به دلیل ظرفیت محدود موتور الکتریکی و اندازه بسته باتری، برد الکتریکی محدودی دارند و برای مسافتهای نسبتا کوتاه میتوانند فقط با نیروی الکتریکی کار کنند و در واقع وابسته به موتور احتراق داخلی هستند. البته این مقدار با توجه به مدل خودرو و ظرفیت باتری تعیین میشود.
خودروی برقی چیست؟
(Battery Electric Vehicle) یا خودروی الکتریکی که به عنوان خودروی الکتریکی باتریدار نیز شناخته میشود، نوعی وسیله نقلیه است که از برق به عنوان منبع انرژی خود استفاده میکند. خودروهای الکتریکی توسط یک یا چند موتور الکتریکی به حرکت درمیآیند که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند و برای ذخیره انرژی الکتریکی از بسته باتری استفاده میکنند. امروزه اکثر خودروهای برقی از باتریهای لیتیوم یونی قابل شارژ، به دلیل چگالی انرژی بالا، کارایی و وزن نسبتا سبک استفاده میکنند. این باتری ها برق را ذخیره می کنند و در صورت نیاز آن را آزاد می کنند تا نیروی محرکه خودرو را تامین کنند. این نوع خودروها برای پر کردن دوباره انرژی بسته باتری نیازمند سیستم شارژ هستند و با اتصال به یک منبع شارژ خارجی یا شارژرهای خانگی، انرژی مورد نیاز خود را تامین میکنند. البته زمان شارژ خودروهای برقی با توجه به زیرساخت شارژ و ظرفیت بسته باتری متفاوت است. خودروهای برقی هم مانند خودروهای هیبریدی از ترمز احیا کننده استفاده می کنند؛ یعنی هنگامی که راننده ترمز می گیرد یا سرعتش را کاهش می دهد، انرژی جنبشی تولید شده به انرژی الکتریکی تبدیل می شود. سپس این انرژی به بسته باتری بازگردانده می شود و کارایی کلی خودرو را افزایش می دهد. خودروهای برقی از مزایای بیشماری برخوردارند که به طور مفصل آنها را در مقاله دیگری توضیح دادهایم. برای خواندن مقاله مربوط به مزایای خودروهای برقی، روی این لینک کلیک کنید.
حالا که با معنای خودروی هیبریدی و برقی آشنا شدید، به شرح تفاوتهای آنها میپردازیم.
تفاوت خودروهای برقی و هیبریدی
تفاوت اصلی بین خودروهای هیبریدی و الکتریکی در موتور آنها، نحوه تامین انرژی و استفاده از آن است.
موتور خودرو (پیشرانه)
اتومبیلهای هیبریدی موتور احتراق داخلی را با موتور الکتریکی ترکیب میکنند و در حالی که ، موتور احتراق داخلی به وسیله نقلیه نیرو میدهد؛ در هنگام شتابگیری، موتور الکتریکی به موتور احتراق داخلی کمک میکند و بار موتور را کاهش میدهد و راندمان کلی سوخت را بهبود میبخشد. علاوه بر این، باعث میشود تا خودرو میزان کربن کمتری انتشار دهد. اما بر خلاف خودروهای هیبریدی، خودروهای برقی برای حرکت کردن از طریق یک یا چند موتور الکتریکی تغذیه میشوند و برای تامین نیروی محرکه خود کاملا به برق متکی هستند و به همین دلیل میزان کربن تولیدی آنها صفر است.
منبع انرژی
خودروهای هیبریدی از سوختهای فسیلی مثل بنزین یا گازوییل و برق تامین انرژی میکنند. این خودروها دارای یک مخزن سوخت برای بنزین یا گازوییل و یک بسته باتری هستند که برق تولیدشده از طریق ترمز احیاکننده را در خود ذخیره میکند. در صورتی که خودروهای الکتریکی منحصرا از برق به عنوان منبع تامین انرژی خود استفاده میکنند و برای شارژ مجدد به منبع برق خارجی مثل ایستگاههای شارژ یا شارژرهای خانگی نیاز دارند. البته خودروهای برقی هم مجهز به ترمز احیاکننده هستند که باعث میشود انرژی مصرفشده برای ترمزگرفتن به موتور الکتریکی بازگردد و در مصرف انرژی ازدسترفته صرفهجویی شود.
انتشار آلودگی
خودروهای هیبریدی با این که نسبت به خودروهای بنزینی آلودگی کمتری تولید میکنند اما همچنان میزان انتشار آلایندگی در آنها صفر نیست؛ زیرا موتور احتراق داخلی دارند که با سوختهای فسیلی کار میکند. اما میزان آلایندگی خروجی در خودروهای الکتریکی باتریدار که دارای موتور الکتریکی هستند صفر است. این خودروها فاقد سیستم اگزوز هستند، سوخت فسیلی نمیسوزانند و در نتیجه هیچ آلایندهای یا گاز گلخانهای تولید نمیکنند و کاملا با محیط زیست سازگارند.
محدوده رانندگی
اتومبیلهای هیبریدی در مقایسه با اتومبیلهای تمامبرقی، میزان پیمایش بیشتری دارند و به همین دلیل برای سفرهای طولانی مناسبترند. در مقابل، خودروهای برقی گزینه مناسبتری برای استفاده روزمره هستند اما این جمله به این معنا نیست که خودروهای برقی برای سفر گزینه مناسبی نیستند. برای مثال، خودروی برقی اسکای ول با هربار شارژ میتواند مسافت ۵۲۰ کیلومتری را بپیماید. یعنی با شارژ ۱۰۰ درصد میتوانید فاصله رفتوبرگشت تهران تا رامسر را طی کنید. البته پیشرفت در تکنولوژی باتری خودروهای برقی به طور مداوم در حال بهبود است و به همین دلیل میتوان امیدوار بود که به زودی میزان پیمایش بیشتری را با هر بار شارژ ارائه دهند.
جمعبندی
به طور کلی، خودروهای هیبریدی گزینهای میان خودروهای بنزینی و خودروهای تمامبرقی هستند. میزان آلایندههای خروجی در این خودروها نسبت به خودروهای بنزینی کمتر است اما خودروهای برقی کاملا با محیط زیست سازگار هستند و انتشار آلایندگی در آنها صفر است. خودروهای الکتریکی با هدف کاهش آلایندهها و افزایش بهرهوری انرژی تولید شدهاند و با پیشرفت تکنولوژی و بهبود زیرساختهای شارژ، به گزینهای محبوب میان دوستداران محیط زیست تبدیل شدهاند.
نبکا ET5 (اسکای ول)
خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول) راه حلی سازگار با محیط زیست برای حذف آلایندهها و کاهش ردپای کربن از کره زمین است. این خودروی برقی که از پیشرفتهترین فناوریها بهرهمند شده است، برای استفاده روزمره، سفر، کمپینگ و… بهترین انتخاب به شمار میرود و با ویژگیهای هوشمند متعدد، رانندگی را برای شما، از همیشه آسانتر و امنتر میسازد. با انتخاب خودروی برقی اسکای ول ما را در مسیر رسیدن به فردایی پایدار همراهی کنید.
خودروهای برقی و هیبریدی در حال تسخیر دنیا هستند و به تدریج جایگاه خودروهای بنزینی و دیزل را از آن خود میکنند. بنابراین بهتر است بدانید که تفاوت خودروهای هیبریدی و برقی چیست و این دو نوع قوای محرکه چه فرقی باهم دارند. در ادامه «مجله خودرو همراه مکانیک» را دنبال کنید تا بدانید در آینده صنعت خودرو به کدام سمت پیش خواهد رفت.
همانطور که احتمالا به گوشتان رسیده است، سرنوشت دنیای خودرو دیگر با بنزین و سوختهای فسیلی رقم نمیخورد، بلکه این الکترونها هستند که صنعت حملونقل را در آینده نزدیک به دست میگیرند و به احتمال بسیار زیاد پیشرانههای احتراقی را برای همیشه به گورستان تاریخ میسپرند.
اما خودروهای برقی و مدلهای هیبریدی که طی دهه اخیر به تدریج جای پای خود را در بازار خودرو محکمتر کردهاند، چه ویژگیهایی دارند و این دو نوع قوای محرکه از کدام جهات نسبت به همدیگر متفاوت هستند. برای پاسخ به این سوال ابتدا لازم است ماشینهای هیبرید و الکتریکی را به طور کلی معرفی کنیم تا راحتتر فرق خودروهای هیبریدی و برقی را درک کنید.
برای خرید سفارشی خودروی هیبریدی اینجا رو کلیک کنید
معرفی خودروهای هیبریدی
در واقع خودروی هیبریدی را میتوان نوعی از ماشینهای احتراقی دانست که به منظور تامین نیرو محرکه خود، علاوه بر پیشرانه احتراقی به موتور الکتریکی هم مجهز هستند. بنابراین ماشینهای هیبریدی ضمن آنکه مصرف سوخت فسیلی کمتری خواهند داشت، قادرند تا برد حرکتی بیشتری ارائه دهند و مسافتهای طولانیتری را در یک مرتبه سوختگیری بپیمایند.
البته خودروهای هیبریدی انواع مختلفی دارد که گرچه اصول کار آنها یکسان است اما در جزئیات با یکدیگر متفاوت هستند. در این راستا باید بدانید که انواع ماشینهای هیبریدی به سه گونه: مایلد-هیبرید، فول هیبرید و پلاگین هیبرید تقسیم میشود.
خودرو مایلد- هیبرید همانطور که از اسمش پیداست، از توان موتور الکتریکی به صورت جزئی و صرفا در مواقعی استفاده میکند که موتور احتراقی احتیاج به یک نیروی کمکی اضافه داشته باشد. به عنوان مثال در ابتدای حرکت یا سایر مواقعی که صرفا خودرو به صورت مقطعی به مقداری قدرت بیشتر نیاز دارد، موتور الکتریکی در کنار پیشرانه بنزینی وارد عمل شده و حرکت اتومبیل را تسهیل میکند.
در نمونه فول هیبرید موتور الکتریکی با توان بیشتری وارد عمل شده و حتی خودرو میتواند مسافتهای نهچندان کمی را به صورت کاملا برقی و بدون سوزاندن سوخت بپیماید. بنابراین واضح است که خودروهای فول هیبرید هم برد حرکتی بسیار بالاتری دارند و هم قدرت و مصرف سوخت آنها نیز نسبت به نمونه مایلد بهینهتر است. ضمنا در این مدلها باتریهای بزرگتر با ظرفیت بالاتر به کار میروند.
ماشینهای پلاگین هیبرید نیز در واقع از لحاظ ساختاری تفاوت زیادی با نمونه فول هیبرید ندارند اما فرق اصلی آنها این است که باتری مدل پلاگین هیبرید را میتوان توسط منبع خارجی نظیر ایستگاههای شارژ و یا پریز برق خانگی شارژ کرد. این در حالی است که انرژی باتری دو نمونه دیگر صرفا توسط موتور احتراقی خودرو و یا سیستم بازیابی انرژی ترمزها تامین میشود و هیچگونه منبع خارجی برای شارژ کردن باتری مدل فول و مایلد هیبرید وجود ندارد. بنابراین واضح است که ظرفیت باتریهای مدل پلاگین هیبریدی نسبت به دو نسخه دیگر بیشتر است و برد حرکتی بالاتری را برای خودرو به ارمغان میآورد.
معرفی خودروهای برقی EV
به بیان بسیار ساده اگر موتور بنزینی یا دیزلی را از روی خودروهای هیبریدی حذف کنیم، به خودروهای تمام برقی میرسیم. بنابراین خودروهای الکتریکی EV یا تمام برقی به منظور چرخاندن تایرهای خود صرفا از انرژی الکتریکی استفاده میکنند و دیگر کوچکترین اثری از موتورهای بنزینی یا گازوئیلی در آنها دیده نمیشود. این خودروها معمولا از یک یا دو موتور الکتریکی به همراه باتری لیتیوم یون و یا گونههای دیگر باتری، به عنوان اجزای اصلی بخش فنی خود بهره میبرند. برد حرکتی اکثر خودروهای الکتریکی در حال حاضر چیزی حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ کیلومتر است اما پیشرفتهای تکنولوژی این نوید را میدهد که شعاع حرکتی این اتومبیلها با یک مرتبه شارژ تا حوالی ۸۰۰ یا حتی هزار کیلومتر نیز ارتقا پیدا کند.
تفاوت خودروهای هیبریدی و برقی چیست؟
با توجه به توضیحاتی که در بالا اشاره شد، حالا باید به راحتی بدانید که فرق خودروهای هیبریدی و برقی چیست. خودروهای هیبریدی از سوخت فسیلی و نیروی برق به صورت ترکیبی برای حرکت کردن استفاده میکنند؛ اما خودروهای برقی موتور احتراقی را به طور کامل کنار گذاشته و صرفا به نیروی الکتریسیته ناشی از باتری و موتور الکتریکی متکی هستند.
البته اگر به طور دقیقتر به مقایسه خودروهای هیبریدی و برقی بپردازیم، آن وقت متوجه میشویم که خودروی تمام برقی از موتور پرتوان و باتریهای بزرگتر با قابلیت شارژ توسط منبع خارجی سود میبرند که برد حرکتی آن بسیار قابل توجه است. این در حالی است که مدل مایلد و فول هیبرید از قابلیت شارژ توسط منبع خارجی بیبهره هستند.
نکته دیگری که شاید برایتان جالب باشد بدانید، این است که بیشینه گشتاور ماشینهای برقی به صورت لحظهای در همان ابتدای حرکت به طور کامل به چرخها منتقل میشود. همین موضوع باعث شده تا این خودروها از لحاظ شتاب و چابکی نسبت به خودروهای احتراقی همرده، بسیار پرشتابتر عمل کنند و از این منظر هیجان رانندگی را بالاتر ببرند.
کلام پایانی
در انتهای مقاله بررسی تفاوت خودروهای هیبریدی و برقی به طور خلاصه باید گفت که خودروهای هیبریدی از موتورهای بنزینی و برقی در کنار هم نیرو میگیرند اما خودروی تمام برقی تنها با موتور الکتریکی و باتری کار میکنند.
آن طور که از شواهد پیداست، آینده جهان اتومبیل به سمت خودروهای هیبریدی و سپس کاملا برقی حرکت میکند. اما متاسفانه کشور ما از این جهت بسیار ضعیف ظاهر شده و در حال حاضر نه خودروهای هیبریدی و نه خودروهای برقی امکان حضور گسترده در بازار ایران را ندارند. در این راستا لازم است که سیاستگذاران نسبت به تامین زیرساختهای لازم جهت تولید و واردات خودروهای برقی اقدام کرده و تسهیلات لازم را فراهم آورند تا درگذر از عصر خودروهای احتراقی به ماشینهای برقی، صنعت حملونقل کشور بیش از این عقب نماند.
خودروهای الکتریکی و هیبریدی جزو کاربردیترین وسایلنقلیه در تمام دنیا شناخته میشوند. این خودروها بهمرور جای خودروهای بنزینی یا دیزلی را میگیرند و مزیتهای بیشتری نسبت به آنها دارند. این ماشینها ضرر کمتری به محیطزیست میرسانند و برای کاهش آلودگی هوا گزینه بهتری هستند. اما تفاوت بین خودروهای الکتریکی و هیبریدی چیست؟ کدام یک از این خودروها را بخریم؟
ویژگیهای خودروهای الکتریکی
در خودروهای برقی از یک موتور الکتریکی برای به حرکت درآوردن ماشین استفاده میشود. در واقع در این نوع خودروها هیچ نوع سوخت دیگری بهجزء برق وجود ندارد. روی این ماشینها هیچ موتور بنزینی یا گازوئیلی تعبیه نمیشود، بنابراین راننده هر بار نیاز به شارژ موتور الکتریکی آنها دارد.
در خودروهای الکتریکی باتریهای قدرتمندی مثل لیتیومیون یا انواع دیگر باتریها برای بهبود کارکرد خودرو استفاده میشود. خودروهای الکتریکی با کمک این باتریها با هربار شارژ توان حرکت بین 200 تا 500 کیلومتر را دارند. با پیشرفت فناوری انتظار میرود شعاع حرکتی این خودروها به 800 کیلومتر بعد از هر بار شارژ نیز برسد.
ویژگیهای خودروهای هیبریدی
در خودروهای هیبریدی، علاوه بر پیشرانههای احتراق، یک موتور الکتریکی هم وجود دارد. مسافتی که این خودروها بعد از هر بار سوختگیری طی میکنند، بسیار بیشتر از خودروهای معمولی است. در واقع موتورهای الکتریکی و احتراقی این ماشینها به کمکشان میآیند تا مسافت بیشتری را طی کنند.
خودروهای هیربدی انواع مختلفی نیز دارند که در ادامه آنها را معرفی میکنیم، اما برای اشنایی بیشتر با انواع خودروهای هیبریدی بهتر است روی لینک کلیک نمایید.
مایلد-هیربد
کاربرد خودروهای مایلدهیبرید تقریبا مشابه خودروهای معمولی است. در واقع این ماشینها از موتورهای احتراقی استفاده میکنند، موتورهای الکتریکی نیز صرفا بهعنوان نیروی کمکی برای آنها کاربرد دارند. موتورهای الکتریکی در خودروهای مایلدهیبرید فقط در مواد جزئی استفاده میشوند.
بهعنوان مثال خودروهای الکتریکی در ماشینهای مایلدهیبرید زمانی به کار میآید که خودرو در حال حرکت است و به قدرت بیشتری نیاز دارد. در این زمان موتور الکتریکی به قدرت موتور احتراقی میافزاید تا ماشین حرکت کند.
فول هیبرید
در خودروهای فولهیبرید برخلاف مایلد-هیبرید استفاده بیشتری از موتورهای الکتریکی میشود. در واقع در این خودروها حتی میتوان مسافتهای کوتاه را به کمک موتور الکتریکی بدون نیاز به موتور احتراقی طی کرد.
خودروهای فولهیبریبد برد حرکتی بیشتری نسبت به مایلدهیبریدها دارند و در مصرف سوخت نیز بهینهتر عمل میکنند.
تولیدکنندگان برای ساخت خودروهای فولهیبرید از باتریهایی با ابعاد و ظرفیت بالا استفاده میکنند.
پلاگین هیبرید
خودروهای پلاگینهیبرید تفاوت زیادی با خودروهای فولهیبرید ندارند. در واقع باتری موجود در این خودروها را میتوان با منابع خارجی مثل پریز برق شارژ کرد، در صورتی که باتری ماشینهای فولهیبرید این قابلیت را ندارند. باتری موجود در خودروهای مایلدهیبرید یا فولهیبرید بهوسیله موتور احتراقی یا سیستم بازیابی انرژی ترمزها شارژ میشود.
برد حرکتی خودروهای پلاگین هیبرید بسیار بیشتر از انواع دیگر خودروهای هیبریدی است. باتری موجود در این ماشینها نیز ظرفیت بیشتری نسبت به سایر مدلها دارد.
تفاوت خودروهای الکتریکی و هیبریدی چیست؟
در خودروهای هیبریدی علاوه بر موتورهای احتراقی از موتورهای الکتریکی هم استفاده میشود. اما در خودروهای الکتریکی تنها موتور موجود برقی است و هیچ موتور دیگری روی آنها نصب نخواهد شد. همچنین خودروهای هیبریدی همزمان امکان استفاده از سوخت احتراقی و برقی را دارند، اما خودروهای برقی فقط با نیروی برق میتوانند حرکت کنند.
در خودروهای الکتریکی از باتری با ابعاد بزرگتر و ظرفیت بیشتری استفاده میشود و میتوانید آنها را با منابع برق خارجی هم شارژ کنید. اما در مدلهای مایلد و فولهیبرید، امکان شارژ باتری توسط منبع برق خارجی وجود ندارد.
شتاب خودروهای الکتریکی نیز نسبت به خودروهای احتراقی بیشتر است. در واقع در زمان حرکت این خودروها، بیشینه گشتاور همان لحظه به چرخها وارد میشود، بههمینمنظور پرشتابتر خواهند بود.
قدرت خودروهای برقی به توان باتری آنها بستگی دارد، این در حالی است که توان خودروهای هیبریدی را هماهنگی بین موتور بنزینی و الکتریکی تعیین میکند.
خودروهای برقی امکان طیکردن 100 تا 400 کیلومتر را بدون اینکه به محیطزیست آسیبی وارد کنند، دارند. اما خودروهای هیبریدی بهدلیل مصرف سوخت احتراقی، به محیطزیست آسیب میرسانند.
خودرو هیبریدی یا الکتریکی، کدام یک را انتخاب کنم؟
متاسفانه برای خودروهای الکتریکی در کشور ایران ایستگاههای شارژ باتری وجود ندارد، همچنین کیفیت جادهها اغلب پایین است. بنابراین خودروهای برقی برای تردد در جادههای ایران گزینه خوبی نیستند. برای همین پیشنهاد میشود خودروهای هیبریدی را انتخاب کنید.
خودروهای هیبریدی نسل جدیدی از ماشینها هستند که باعث آلودگی کمتر هوا میشوند و فرآیند تولید گازهای گلخانهای را نیز کاهش میدهند.
با وجود اینکه خودروهای هیبریدی گزینه بهتری برای تردد در خیابانهای ایران هستند، اما لزوم استفاده از خودروهای الکتریکی روزبهروز در جهان بیشتر میشود. کاهش ذخایر نفتی و آلودگی هوا بیشتر تولیدکنندگان و مسئولین را مجاب میکند تا خودروهایی با پایه موتور الکتریکی را جایگزین خودروهای هیبریدی کنند.
جمع بندی
در این مطلب بهطور کامل در مورد تفاوت خودروهای الکتریکی و هیبریدی صحبت و آنها را با هم مقایسه کردیم. این خودروها هر کدام ویژگیهای مثبت زیادی دارند، اما شما باید به وضعیت و شرایط داخلی کشوری که در آن زندگی میکنید برای استفاده از آنها توجه داشته باشید. متاسفانه با وجود ویژگی های مثبت زیاد خودروهای برقی، امکان استفاده از آنها بهدلیل نداشتن ایستگاههای شارژ در ایران خیلی امکانپذیر نیست.
خودروهای الکتریکی بهعنوان نسل جدید ماشینها شناخته میشوند و قطعا شما هم تجربه رانندگی با این خودروها را دوست دارید. هر چند خرید خودروهای الکتریکی بهدلیل شرایط داخلی کشور خیلی توصیه نمیشود، شما میتوانید این خودروها را اجاره کنید و از رانندگی با آنها لذت ببرید. برای اجاره ماشین الکتریکی میتوانید به سراغ شرکتهای معتبر رنت کار مثل سورنا سیر بروید.
در این شرکتها مدلهای مختلف خودروهای برقی یا حتی هیبریدی وجود دارد، شما میتوانید هر کدامشان را که خواستید اجاره کنید و از سواری با آنها لذت ببرید.
ا سهمیه بندی بنزین این روزها استقبال از خودروهای هیبریدی و گاز سوز در بازار افزایش داشته و علاوه بر افزایش قیمت آنها در بازار خرید و فروش بهتری را نیز این روزها تجربه می کند.در این مطلب ضمن توضیح فرآیند چگونگی کار کرد موتورهای هیبریدی برخی از خودروهای موجود هیبریدی در ایران را معرفی می کنیم.
به گزارش عصر ایران درخودروهای معمول با موتور درون سوز بنزینی، انرژی موردنیاز برای حرکت خودرو، توسط سوختن بنزین در موتور بنزینی تأمین میشود. در خودروهای برقی، نیروی برق ایجاد شده به کمک مجموعهای از باتریها، موتور الکتریکی را فعال کرده و نیروی رانشی موتور را به چرخها منتقل میکنند اما خودروهای هیبریدی مجهز به هر دو نوع موتورهای ذکر شده هستند و درواقع بیش از یک نوع پیشرانه برای حرکت و کاردارند.
بهطورکلی کلمه هیبرید (Hybrid)، به معنای مرکب یا ترکیب دو عنصر متفاوت است. گاهی خودروهای هیبریدی با خودروهای برقی اشتباه گرفته میشوند؛ در خودروهای هیبریدی دو موتور بنزینی (یا دیزل) و الکتریکی مکمل یکدیگرند. این در صورتی است که خودروهای برقی فقط موتور الکتریکی دارند.
در خودروهای هیبریدی، موتور بنزینی معمولاً کوچکتر است. کوچک بودن موتور بنزینی به این معنی است که سوخت کمتری مصرف میکنند، سبکتر هستند و فقط برای حالت شتاب گرفتن و بالا رفتن از سربالایی به کمک موتور برقی خودروی هیبریدی میآیند. این در صورتی است که موتورهای حجیمتر، سیلندرهای بزرگتر دارند و درنتیجه باعث ایجاد وزن بیشتر و لذا مصرف سوخت بالاتر می شود.
سه گونه ی اصلی خودروهای هیبریدی این فرآیند را با کمی تفاوت اجرا می کنند که در ادامه به طور خلاصه با هر کدام از آنها آشنا خواهید شد.
- خودروی هیبریدی که به وسیله ی موتور احتراقی و انرژی حاصل از آن شارژ می شود.
- خودروی هیبریدی که انرژی مورد نیاز جهت ذخیره در باتری ها را از طریق جذب انرژی حاصل از ترمز خودرو به دست می آورد.
- خودروی هیبریدی که به صورت مستقل و از درگاه های برق مخصوص شارژ می گردد.
خودروهای هیبریدی با کمک موتور الکتریکی خود، انرژی جنبشی هدررفته در هنگام ترمزگیری را بصورت الکتریسیته در باتریها ذخیره کرده و مجدداً از آن استفاده میکنند.
همچنین در این مدل خودرو، موتور بنزینی همیشه روشن نیست؛ بهطور مثال هنگام پارک کردن یا توقف در ترافیک یا پشت چراغقرمز، موتور خاموش شده و موتور الکتریکی فعال و روشن باقی میماند، درنتیجه سوخت کمتری مصرف و آلودگی کمتری تولید میشود.
مدیریت تغییر حالت حرکت، بین موتور بنزینی و موتور الکتریکی در شرایط مختلف رانندگی و جاده، کاملاً هوشمند بوده و توسط کامپیوتر مرکزی خودرو کنترل میشود.
انواع تکنولوژی خودروهای هیبریدی
برای آن که کمی تخصصی تر این خودروها را بشناسید، شما را با ۴ گونه ی اصلی، بیشتر آشنا می کنیم
پلاگین هیبریدی
اولین گروه که مجموعه ای کاملا اختصاصی است و تنها از طریق شارژ برقی با سوکت های مخصوص، انرژی خود را به دست می آورد، نوع پلاگین هیبریدی نام دارد. تقریبا بهترین و جدیدترین خودروهای هیبریدی از این گروه می باشند. در اصطلاح به خودروهای هیبریدی پلاگین ( PHEV ) می گویند. در این گروه، خودرو می توان به صورت مستقل و ترکیبی از هر دو سوخت استفاده کند. این گروه نسبت به ۳ گروه دیگر مزایا و سازگاری بیشتری دارد.
هیبریدی سری
خودروهای هیبریدی سِری ابتدا بر روی مصرف انرژی الکتریکی حساب می کنند و به همین دلیل از تمامی انواع مختلف خودروی هیبریدی، میزان آلایندگی کمتری دارند. این خودروها تنها در هنگام اتمام شارژ باتری از موتور احتراقی بهره می گیرند. اما مشکل جایی است که به علت همین نوع عملکرد، آنها مجبورند باتری هایی بسیار بزرگتر از سایر گونه ها داشته باشند.
هیبریدی موازی
برعکس نوع سری، این گونه از خودروی هیبریدی به صورت پیش فرض، از موتور احتراقی کمک می گیرد و زمانی موتور الکتریکی به کار می افتد که خودرو نیازمند دریافت توان بیشتر باشد.
این نوع کارکرد بدان معنا نیست که در این خودروها همواره می بایست از سوخت فسیلی استفاده کنید؛ اما در تکنولوژی خودروهای هیبریدی موازی، شما در هنگام استفاده از موتور الکتریکی، با محدودیت مسافت بیشتری مواجه هستید. البته این گروه نیز بسیار محبوب بوده و تکنولوژی های پیچیده و بسیار پیشرفته ای جهت مدیریت استفاده از منابع انرژی خود دارند.
سیستم هیبریدی ملایم
این سبک از خودروهای هیبریدی، محدودترین اما جذاب ترین گروه هستند. خودروسازان خودروهای سوپر اسپرت به تازگی از این تکنولوژی خودروهای هیبریدی استفاده کرده اند.
جالب است بدانید فِراری یک خودروی فوق العاده جذاب و سریع در این گروه دارد. این سیستم تماما بر پایه ی انرژی فسیلی کار می کند و موتور الکتریکی و باتری های بسیار کوچک آن در جهت شتاب دهی و افزایش قدرت موتور نیرومند احتراقی آنها است. در این سری، خودرو نمی تواند تنها با استفاده از موتور الکتریکی حرکت کند.
در دوره ای که واردات خودرو به کشور آزاد بود برخی از نمایندگی خودروسازان بزرگ اقدام به واردات انواع خودروهای هیبریدی از برندهای مختلف به بازار ایران کردند. که در این مطلب به برخی از آنها اشاره می شود
تویوتا پریوس
این خودرو که با ظاهر متفاووت به بازار ایران آمد به عنوان پرچمدار خودروهای هیبردی ژاپنی در ایران مطرح است.
موتور بنزینی تویوتا پریوس هیبرید 1800 سی سی حجم و قابلیت تولید 110 اسب بخار را داراست و در ترکیب با موتور برقی ماشین در مجموع 121 اسب بخار قدرت را در اختیار راننده ماشین قرار می دهد.
مجموع گشتاور تولیدی موتور برقی و بنزینی تویوتا پریوس در ترکیب با یکدیگر 141 نیوتن متر گشتاور است. تویوتا پریوس استاندارد آلایندگی یورو 6 را پاس کرده است. این خودرو در سیکل ترکیبی 100 کیلومتر تنها به حدود 5 لیتر بنزین نیاز دارد. یک گیربکس CVT یا دنده متغیر وظیفه انتقال قدرت تویوتا پریوس به چرخ های ماشین را داراست.
تویوتا پریوس در بازار ایران در تیپ های 2 ، 3 و تیپ C موجود است.
تویوتا کمری XLE
دومین خودروی هیبردی تویوتا در ایران است که استقبال خوبی نیز از آن در بازار شده است.
ظاهر تویوتا کمری هیبرید 2018 شباهت بسیار زیادی به تویوتا آریون نسل جدید دارد. تویوتا کمری هیبرید در بازار دارای رقبایی مانند هیوندای سوناتا هیبرید و کیا اپتیما هیبرید است. این ژاپنی برقی – بنزینی در کلاس خودروهای خانوادگی قرار دارد که از کیفیت بالاتری نسبت به بقیه رقبا برخوردار است.
در تویوتا کمری هیبرید مدل 2018 از یک موتور 2.5 لیتری چهار سیلندر همراه با یک موتور الکتریکی و یک باتری برای پیشرانه استفاده شده است. این موتور۴ سیلندر میتواند ۱۵۶ اسب بخار ایجاد کند.
هیوندای سوناتا 2018 هیبرید
هیوندای سوناتا خودرویی است که در بازار ایران طرفداران زیادی دارد . سوناتا با نسل ششم و تولید بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ وارد جاده های ایران شد. این خودرو در ایران با کد YF و در سال 2015 با کدLF که چهره جذاب تر و مدرن تری داشت، توانست نظر قشر جوان را جلب کند.
هیوندای در مدل سوناتا ۲۰۱۸ زبان طراحی خود را عوض کرد و به جای استفاده از خطوط شکسته و تهاجمیسبک اروپایی را مد نظرقرارداد.
هیوندای سوناتا هیبرید پیشرانه 2 لیتری 4 سیلندر دارد که با بطری های پلیمری ترکیب شده است. سوناتای هیبرید از دو پیشرانه بنزینی – الکتریکی استفاده می کند که موتور بنزینی قادر به تولید ۱۵۴ اسب بخار توان و ۱۹۰ نیوتنمتر گشتاور است.
یکی از نکات مثبت سوناتا هیبرید سیستم بازیابی انرژی ترمزگیری است که به شارژ سریع تر باطری های موتور برقی ماشین کمک میکند . سوناتا هیبرید از یک گیربکس 6 سرعته شیفت ترونیک استفاده میکند.
هیوندای سوناتا هیبرید در سه تیپ GL، GLS و GLS PLUS در بازار موجود است.
میتسوبیشی اوتلندر phev
میتسوبیشی اوتلندر phev جدیدترین محصول کمپانی ژاپنی میتسوبیشی در کشورمان است. شاید بهتر است بگوییم میتسوبیشی اوتلندر phev اولین شاسی بلند 7 نفره هیبریدی فول سایز است که با مصرف سوخت میانگین حدود 6 لیتر بسیار کم اشتهاتر از نسخه بنزین سوز است.
میتسوبیشی اوتلندر phev دارای دو موتور است که یکی بنزینی 2000 سی سی با توان خروجی 140 اسب بخار و یک موتورالکتریکی که 80 اسب بخار قدرت دارد در مجموع این خودرو 220 اسب بخار قدرت تولید میکنند.
خودروی میتسوبیشی Phev با باتری ۱۲ کیلووات ساعتی، قادر به طی مسافت 52 کیلومتر است.
لکسوسNX300H
یکی از پیشرفته ترین خودروهای شاسی بلند لکسوسNX300H است این خودروی شاسی بلند به سبب ویژگی های ظاهری و فنی از محبوبیت خاصی برخوردار است .
کیا اپتیما هیبریدی
کیا اپتیما یکی از سدان های سایز متوسط پر طرفدار و پر فروش در ایران است که برای اولین بار اطلس خودرو نمونه هیبریدی کیا اپتیما را با مدل 2018 معرفی کرده است.
از سال 2011 یعنی نسل سوم کیا اپتیما ، نمونه هیبریدی معرفی شد و کیا اپتیما هیبریدی که به ایران ورود پیدا می کند نسل چهارم است که از سال 2016 وارد بازار شده است.
کیا اپتیما هیبرید در بخش فنی کاملاً مشابه دوقلو غیر همسان خودش یعنی هیوندای سوناتا هیبریدی است و این یعنی کیا اپتیما هیبریدی از یک پیشرانه 2 لیتری بنزینی که در ترکیب با یک موتور برقی که با بطری پلیمر لیتیوم 1.6 کیلوواتی تغذیه میشود تولید نیرو می کند و این میزان نیرو توسط یک گیربکس 6 سرعته تیپ ترونیک به چرخ های جلو کیا اپتیما هیبرید منتقل می شود.
تویوتا CH-R هیبریدی
تویوتا CHR تنها کراساوور کوچک بازار خودرویی کشور محسوب میشود که به پیشرانه هیبرید مجهز شده است و از این نظر هیچ رقیبی برای آن وجود ندارد.
این خودرو در دو نسخه HV و TURBO و در 4 تیپ Dynamic، Premium، Lounge و Icon در بازار داخلی عرضه میگردد که در این میان Icon سادهترین و Dynamic کاملترین تیپ این خودرو محسوب میگردد
پیشرانه استفادهشده برای نمونه HV کاملاً مشابه پیشرانه نصبشده بر روی تویوتا پریوس است؛ به این صورت که این خودرو علاوه بر پیشرانه بنزینی 1798 سیسی به یک پیشرانه الکتریکی نیز مجهز شده است که درمجموع 122 اسب بخار قدرت و 142 نیوتن متر گشتاور تولید میکنند.
BMW i8
BMW i8 یکی از خودروهای جنجالی بازار ایران بود که بعد از ورود تا مدتی شماره گذاری نشد. طراحی منحصر به فرد در کنار تکنولوژی بالای ساخت این خودرو، ظاهر آن را کاملا متمایز جلوه می دهد.
آی 8 از یک موتور بنزینی 3 سیلندر توربو شارژ در کنار یک موتور برقی استفاده می کند که مجموع قدرت تولید شده توسط این دو نیروی محرکه به 360 اسب بخار می رسد که شتابی کمتر از 4.5 ثانیه را برای این خودرو رقم می زند.